Miranda del Castañar.
 

Onder één van de toegangspoorten van Miranda del C. door lopen, geeft het gevoel eeuwen verplaatst te worden. Zo loop je nog de zonovergoten Plaza de Armas, de autentieke plaza de toros, over in de richting van het markante castillo en plotsklaps lijkt de zon verduisterd. Brede overhangende dakranden en smalle straatjes zorgen voor koelte in dit op de top van een heuvel liggende, volledig ommuurde dorp. Dit is de vroegere kern van de Sierra de Francia waar een groot aantal van de eeuwenoude huizen nog altijd in de oorspronkelijke stijl wordt bewoond. Waar gebouwen wedijveren om jouw aandacht. Dan, te vroeg, het eind van het dorp, de Puerta de Nuestra Señora. Daar is de zon weer. Je ziet de twaalfde eeuwse Ermita de la Virgen de la Cuesta met er omheen de finca's en je hebt een magnifiek uitzicht met in de verte de Peña de Francia.

 

 

 

Parque Natural Las Batuecas - Sierra de Francia.
De dorpen in dit gebied, waarvan Miranda del Castañar historisch het centrum vormde, laten een perfect samenspel zien van christelijke, moorse en joodse elementen. Toch heeft elk dorp zijn eigen karakteristiek en sfeer. Een willekeurige greep :


San Martín del Castañar, met een mooi dorpsplein met fontein, geplaveide straatjes en een rustieke romaanse kerk;

La Alberca, met een bijzondere Plaza Mayor en karakteristieke huizen, nogal toeristisch;

Mogarraz, woningen met eigenaardige buitentrappen en een aparte 17e eeuwse kerk.

De Peña de Francia (1.723 m.), biedt een adembenemend uitzicht over de bosrijke Sierra en de omliggende lege vlakten. Op de top staat een dominicanenklooster waarin een byzantijns beeld van de H.Maagd.
De 4000 jaar oude rotstekeningen in het dal van de rio Batuecas bewijzen dat het gebied al lang is bewoond.

Salamanca.
De grote universiteitsstad is het pronkstuk van de Spaanse renaissancistische en platereske architectuur. De Iberische nederzetting uit de preromaanse tijd, viel in 217 v.C. in handen van Hannibal. In de Barok bewoonden uitstekende kunstenaars en ambachtslieden de stad, waaronder de broers Churriguera. Hun werk is te bewonderen in goudkleurige huizen. Vooral die aan de Plaza Mayor zien er schitterend uit. Andere bezienswaardigheden zijn de twee kathedralen en de universiteit uit de 13e eeuw.
In 2002 is Salamanca Culturele Hoofdstad van Europa.

Ciudad Rodrigo.
Deze versterkte stad aan de grens met Portugal beleefde zijn hoogtijdagen in de 15e en 16e eeuw. De hertog van Wellington belegerde de stad tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, in 1812. De klokketoren van de kathedraal draagt nog steeds sporen van dat beleg. Ook de andere uit goudkleurige natuursteen opgetrokken gebouwen binnen de wallen zijn een bezoek meer dan waard.

Avila
Een Middeleeuwse muur van meer dan 2 km. met torens omringt het centrum van deze provinciehoofdstad. Veel oude kerken en kloosters verwijzen naar de H. Teresa, die in Avila is geboren.